Dovolí mi publikovat fotku vlastního domu ?

Absurdní ? Ani ne, jen další šmejd z dílny "Made in EU" a to i za přispění českého europoslance Pavla Svobody z KDU-ČSL.

Je bizarní čím se zabývá právní výbor Evropského Parlamentu (EP) pod vedením Pavla Svobody v době, kdy čelíme v Evropě uprchlické vlně, která nemá v novodobé historii obdoby, občanské válce na Ukrajině a hrozbě státního bankrotu Řecka.

Oč jde ?

V době internetu je dobré si informaci ověřit z několika zdrojů :

Na jedné straně zpráva EK říká "I v této fázi však nejsou závazná ani pro Evropskou komisi ani pro členské státy EU, včetně ČR.", tak na straně druhé Pavel Svoboda mluví o hlasování na červencovém zasedání EP.

Pokud si přečtete pozorně všechny 3 články napadne Vás logicky řada otázek.

Jaký palčivý problém řeší tento návrh ? Pokud se nic nemění, tak o čem tedy bude EP hlasovat ? A opravdu se nic nezmění ?

Jak EK tak i pan Svoboda přesvědčují, že nikoliv a NOVĚ zavedené omezení se bude vztahovat "JEN" na komerční užití a tedy říkají :"Stejně jako Pavel Svoboda, i další členové jeho výboru JURI jsou toho názoru, že umístění amatérských snímků chráněných děl na Facebooku nelze považovat za komerční užití, protože zde není profit – je tudíž absurdní, aby byl někdo stíhán.".
Jen pro připomenutí ... kolik bylo trestních stíhání za sdílení filmových děl, kde "pachatel" také neměl žádný profit ?

Jak je to doopravdy ?

Facebook stejně jako jeho dceřiná společnost Instagram mají právo prodat veřejně sdílené fotografie pro komerční účely, proto je tento názor pana Svobody a jeho kolegů poněkud irelevantní. Mimoto již máme lety prověřenou zkušenost, že jedno omezení plodí další a tak se můžeme dočkat situace, kdy nebude možné fotografovat ani přírodní památky.

Nevěříte ?

Tak se podívejte co všechno je již zakázáno fotografovat.. A pokud Vám uvedené příklady přijdou příliš vzdálené, připomeňte si omezení fotografování na Karlově mostě a nejen tam.

A tak se vraťme ke zdánlivé absurditě v titulku článku. Může Vám někdo zakázat fotografovat Váš vlastní dům a tuto fotografii publikovat ?

Že ne ?

Až se rozhodnete prodat svůj dům a nafotografujete jej pro realitní kancelář (tedy pro komerční účely), nezapomeňte zaplatit autorský poplatek Vašemu architektovi ...

A tak se chystané omezení řadí do stejné kategorie jako zákaz lékařských rtuťových teploměrů (následovaný podporou rtuťových úsporek) spolu s regulací splachování na záchodě nebo standardizaci kuchyňských chňapek.

Pokud je EU v něčem dobrá, pak je to řešení neexistujících problémů.

Ono se fakt nikomu nechce pouštět se do těch reálných ... 

Autor: Václav Kareš | středa 24.6.2015 8:00 | karma článku: 40,89 | přečteno: 4393x