Politický mandát nebo odbornost ?

Co má společného nová Evropská komise a přijatý zákon o státní službě ? Zákon o státní službě rozvířil nedávno klidné vody našeho domácího bahňáku v otázce  politických náměstků (čili bez odbornosti v oboru), ale napadlo Vás podívat se jak to dělají jinde ?

Dělící čára u nás je jasná, na jedné straně je odborný nepolitik Babiš v roli ministra financí (ANO to je ten pán co neumí počítat) a 'nadstranický' prezident Miloš Zeman, na straně padouchů pak najdeme zástupce tradičně prohnilých politických stran (jak ve vládní koalici tak i v opozici).

Babišovo ANO nominovalo aktivně pár komisařů, ale nakonec prošla jen Věra Jourová a získala post spojený s  spravedlností, ochranu spotřebitele a rovností pohlaví. Nejblíž má k právu, kde absolvovala v roce 2012, takže může pracovat nejvýš jako koncipient ...  Vadí snad našim 'nepolitikům' že v daném oboru nemá žádnou zkušenost a praxi ? Nejvýš tak může nabídnout oddanost EU a Babišovi (nebo naopak ?).
Ani další kandidáti na to nejsou lépe, slovenskému komisař s historií v administrativě a kultuře 'hrozil' v portfoliu i kosmický výzkum, ale na poslední chvíli ho 'šoupli' na energetiku a jeho post dostal slovinská kandidátka bez zkušenosti ve veřejné sféře, zato je certifikovanou šamankou a umí chodit po žhavém uhlí.

Připadá Vám tahle parta dost bizarní ? Tak to se teprve těšte na její výstupy. Plán podpory investic, obnovitelných zdrojů, fiskální kázně a nezadlužování je učebnicový příklad oxymoronu.

A tak až Vám bude zase nějaký politik bájit o odbornosti, vzpomeňte si na pohádku o Karkulce. Ta je totiž pravděpodobnější ;-).

Poznámka po čarou :

Nejde totiž o to zda politik má či nemá mít specializaci v daném oboru, ale o stálost názorů.
... i když se nám to zrovna nehodí.

Autor: Václav Kareš | neděle 26.10.2014 13:10 | karma článku: 13,89 | přečteno: 307x