Které odposlechy nejsou lumpárna ?

Pan Ladislav Špaček se nám rozhořčil  ohledně odposlechů. Nevadí mu špinavosti NSA ani o všudypřítomné špiclování v českých luzích a hájích. Tentokrát se vzrušuje nad odposlechem diplomatů EU a USA.

V emotivně laděném článku se bývalý prezidentský mluvčí rozhořčil nad odposlechy diplomatů a jejich úniku na veřejnost. Aby dodal svým slovům patřičnou naléhavost, používá tento mistr etikety silné výrazy u něho běžně nevídané. Nehodlám řešit hloupost diplomatů používajících nekódované telefony ani zjevné pokusy manipulovat politickou situaci na Ukrajině ze strany EU nebo USA. To je běžná politická praxe co svět světem stojí.

Pan Špaček nevidí "největší podvod a špinavost" ve špehování občanů vlastním státem, kdy se politická a výkonná moc chová k vlastním občanům jako k nejhoršímu nepříteli. Dokonce i komunikace mezi obviněným a jeho právníkem už není bezpečná a stát nás opakovaně přesvědčil, že s podobně shromážděnými daty se vesele kšeftuje jak na bleším trhu. Intrikující cizí diplomaté jsou našimi elitáři zjevně hodnoceni podstatně výš než 'běžní' občané a pan Špaček je jako typický reprezentant této skupiny přesvědčen o své svaté pravdě.

Nikdo již dnes nepochybuje, že státy shomažďují na své občany enormní kvanta informací, ty pak používají k cílené mediální manipulaci ve snaze udržet se u koryta. Byť uplynulý rok 2013 byl ve znamení široce publikovaného odhalení NSA Eduardem Snowdenem, nesmíme zapomínat ani na českou a moravskou kotlinu. Odposlechy telefonů jsou na úrovni podobající se snad jen válečnému stavu a zkuste se zeptat svého internetového poskytovatele jak často mají telefonát typu "Dobrý den praporčík Novák, policie ČR ... mám tu čeječko (č.j.) na sledování, tak se odpoledne stavím si to k Vám pověsit ...". Špiclování už dávno není doménou jen státních organizací, činí se také soukromé subjekty - viz projekt sledování cestujících v pražském metru).

Co s tím ? Včerejší den byl ve znamení "Dne odplaty - The day we fight back" mezinárodní iniciativy, která má za cíl dostat sledování do souladu s přirozenými lidskými právy jakými jsou svoboda projevu nebo ochrana soukromí.  Omezit podobné aktivity na míru nezbytně nutnou a přiměřenou se snaží řada iniciativ, ale bez pomoci nás všech toho příliš nezmůžou. Začněte třeba s málem, něco si o tom přečtěte na uvedených webech a se zapojte do petiční akce.

Že se Vás to netýká, protože Vy nic špatného neděláte ?

Tak se pak nedivte až budete čelit zmanipulované exekuci nebo budete křivě obviněni v trestní kauze a Vaše důvěrná komunikace s advokátem bude k dipozici vyšetřovatelům. Neobsahuje Váš soukromý rodinný  fotoarchív snímky, které se dají při dobré vůli označit za dětskou pornografii ? O zneužití sledování k obchodních a průmyslové špionáži je myslím zcela zbytečné se zmiňovat.

Autor: Václav Kareš | středa 12.2.2014 5:30 | karma článku: 19,71 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Václav Kareš

Slavíme ten správný den ?

28.10.2014 v 10:15 | Karma: 10,85

Václav Kareš

Politický mandát nebo odbornost ?

26.10.2014 v 13:10 | Karma: 13,89

Václav Kareš

Spletl se George Orwell ?

16.12.2013 v 19:56 | Karma: 33,48

Václav Kareš

Skvělé zprávy před volbami !!!

25.10.2013 v 5:19 | Karma: 20,36

Václav Kareš

Cenzura a užiteční idioti

15.9.2013 v 13:31 | Karma: 31,61

Václav Kareš

Mají nás v EU za kašpary ?

7.12.2012 v 15:38 | Karma: 33,33
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1609x
This work is licensed under
a Creative Commons Attribution 2.5 Generic License.