Spletl se George Orwell ?

Zákazy, příkazy, nařízení, omezení, směrnice … nepřipadá Vám, že se propadáme stále hlouběji do bahna ? Při balení na služební cestu letadlem jsem se věnoval své oblíbené činnosti … přelévání tekutého mýdla a šampónu do balení pod 100 ml (s mou sbírkou alergií mi nezbývá než vozit si všude vlastní) a měl jsem tak dost času přemýšlet. Jsem opravdu sám komu připadá, že se z toho bludiště brzy nebude není úniku ?

Nejsem anarchista a nemám nic proti smysluplným a logickým pravidlům. Je fajn vědět na které straně silnice jezdí ostatní řidiči a že převod vlastnictví se již (nebo ještě) neřeší dřevěným kyjem. Ale to co na nás chrlí úředníci na všech stupních (od obecních a městských přes státní až po ty bruselské) přesahuje jakoukoliv míru tolerance.

Začněme třeba s tekutinami do letadla – velikost balení je omezena na 100 ml bez ohledu na skutečný obsah, takže 10 lahviček po 100 ml projde, ale poloprázdné balení 150 ml letí do koše. Pokud si budu chtít smíchat bombu z 10 lahviček, koupím s velkou láhev ve freeshopu a vyprázdním ji a je …  Stejně tam Vám vyhodí perořízek s čepelí 3 cm a přitom rozbitá láhev z stejného freeshopu Vám poslouží k podříznutí osazenstva letadla daleko lépe. Nesmíme používat rtuťové teploměry abychom se neotrávili, ale úsporná zářivka se rtutí nevadí. Nesmíme si koupit obyčejnou žárovku jen proto abychom neplýtvali energií, ona to povinná biopaliva udělají za nás daleko účinněji. Cigarety nahradila spousta kuřáků e-cigaretami neobtěžujícími okolí, tak je zregulujeme, zakážeme nebo aspoň pořádně zdaníme. Pod záminkou boje proti zakázaným drogám (to je to co se dá koupit na každé střední škole) budeme zabavovat hlínu a květináče, případně budeme pronásledovat lidi, kteří si je pěstují pro vlastní léčbu. Nedovolíme zahrádkářům navzájem měnit semena … nejspíš proto, že se to dá špatně zdanit. Nejdřív položíme v Praze na magistrálu „tichý asfalt“ a pak omezíme rychlost kvůli hluku (a ani se neobtěžujeme prokázat to měřením). Omezíme auta a vytvoříme cyklotrasy, nic nevadí že po nich projede 5 cyklistů za den a 200 lidí nemá kde zaparkovat auto a objíždí domovní bloky dlouhé minuty než najdou volnou skulinku. Chráníme duševní vlastnictví (a to i těch autorů co si to nepřejí … jejich smůla) tím, že vybíráme peníze nejen za jejich díla, ale i za prázdné papíry a počítačová media … a divíme se jak nám klesají tržby a tak kulturu musíme dotovat. Bojujeme proti globálnímu oteplování a pranic nám nevadí, že se 17 let teplota nezvyšuje, stejně vraždíme ve jménu ekologie ptáky větrnými elektrárnami, srnky trávíme řepkou a divíme se drahým potravinám. Jak by ne když pole nám zaneřáďují sluneční panely a nebo již zmíněná řepka. Zatím poslední absurdita (jistě ne na dlouho …) je povinnost nechat si kamna na dřevo namontovat odbornou firmou, zatímco kamna na uhlí si můžete zprovoznit sám. Takže u kombinovaných kamen stačí slíbit, že nebudu pálit dřevo a je vyřešeno ?

Mám pokračovat … ?

Co mají tyhle všechny zákazy a regulace společného ? Někde na počátku byl (možná … snad) dobrý úmysl, byť vedený chybným úsudkem, že JÁ (doplňte si šiřitele dobra na libovolné úrovni) vím lépe než dotyční lidé co je pro ně dobré. V horším případě je to nezištná snaha urvat ze společných peněz co nejvíc a v tom nejhorším případě jen „obyčejná“ ješitnost ukázat co JÁ všechno dovedu prosadit. A když se za čas ukázalo, že to je dané nařízení k ničemu, nebo že dané opatření je zcela kontraproduktivní, pak zůstala jen ta ješitnost … a hlavně TA MOC … JÁ to můžu zařídit a Vy s tím nic nenaděláte …

Co s tím ? Nedělat nic a čekat až někdo dostane rozum a vyřeší to za nás je pohodlné a oblíbené. Další populární  argument je „co tě nepálí nehas“. Takže pokud takhle budeme pokračovat, jednoho dne se probudíme a zjistíme že bude zakázáno kritizovat cokoliv pod záminkou boje proti netoleranci  … Další stupeň už je jen Orwellův ideozločin ...

Svoboda buď je nebo není, k ničemu je svoboda jen pro někoho nebo možnost dělat jen to co je dovoleno.

Svoboda je možnost dělat cokoliv pokud neomezuji nebo neohrožuji ostatní.

 Jinak zjistíme, že George Orwell se spletl … ale ne v závěrech, ale pouhopouze v čase … asi tak o 30 let.

Také se těšíte na rok 2014 ?

 

P.S Update 20:54 ... tak na tohle by ani Orwell nepřišel. A to není ani Apríla.

Autor: Václav Kareš | pondělí 16.12.2013 19:56 | karma článku: 33,48 | přečteno: 1724x
  • Další články autora

Václav Kareš

Slavíme ten správný den ?

28.10.2014 v 10:15 | Karma: 10,85

Václav Kareš

Politický mandát nebo odbornost ?

26.10.2014 v 13:10 | Karma: 13,89

Václav Kareš

Skvělé zprávy před volbami !!!

25.10.2013 v 5:19 | Karma: 20,36

Václav Kareš

Cenzura a užiteční idioti

15.9.2013 v 13:31 | Karma: 31,61

Václav Kareš

Mají nás v EU za kašpary ?

7.12.2012 v 15:38 | Karma: 33,33
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1609x
This work is licensed under
a Creative Commons Attribution 2.5 Generic License.