Václav Kareš

Zatčení Víta Jedličky v Chorvatsku ... nebo kde vlastně ?

10. 05. 2015 15:53:31
Dnes řada médií uveřejnila informaci o zadržení Víta Jedličky v Chorvatsku ... a jako obvykle se většina českých novinářů neobtěžovala použít mozek (pokud snad netuší oč jde - to je ten orgán mezi ušima).

Celý koncept Liberlandu je založen na principiální otázce : "Je nutné mít každou aktivitu povolenou státem a nebo stačí když není zákonem zakázána ?". A to je hlavní dělicí čára mezi lidmi, kteří věří že stát má právo řídit naše životy a svobodnými lidmi.

V minulých dnech se také objevily články o blokování Liberlandu ze strany jak Srbska, tak Chorvatska ... a jak bývá zvykem v našich médiích, obsahovaly opět informace odporující faktům. Nechci říkat lživé, protože nemám důkaz o zlém úmyslu. Spíš jde o lenost a hloupost.

Takže jaká jsou fakta ? Srbsko opakovaně uvedlo, že o oblast kde byl vyhlášen stát Liberland nemá zájem a není na jeho teritoriu. Jediný, kdo požádal o vyjádření byl portál Parlamentní Listy a také ho dostal.

Vít Jedlička byl zadržen chorvatskou policí a obviněn z překročení hranice mimo hraniční přechod. Takže jaké jsou reálné varianty ? Tedy za předpokladu, že v EU a jeho členském státě Chorvatsko platí zákony pro všechny stejně ?

Zde jsou možné scénáře :

  • Liberland je na srbském území
    Byť to Srbové odmítli, Chorvati si to stále mohou myslet (je to ostatně na většině map), ale pak jej v Liberlandu nemůže zadržet chorvatská policie (je to mimo její jurisdikci), nebo jej zadrželi na chorvatském území a pak nespáchal přečin překročení státní hranice.
  • Liberland je na chorvatském území
    V tomto případě je možné vstupem do Liberlandu možné spáchat spoustu zločinů, ale těžko překročení státní hranice.
  • Liberland je stát
    Pak sice lze příchodem z chorvatské strany překročit neoprávněně hranici, ale to už není problém chorvatské policie ...

Čili suma sumárum, zadržením Víta Jedličky došlo k buď k nezákonnému jednání ze strany Chorvatska a nebo "de facto" k uznání Liberlandu Chorvatskem.

Vít Jedlička byl po 15 hodině propuštěn.

Autor: Václav Kareš | karma: 25.53 | přečteno: 843 ×
Poslední články autora