Václav Kareš

Kontrola tržeb ? A co začít z druhé strany ?

14. 03. 2015 21:00:00
Stát se chystá postupně zavést plnou evidenci tržeb, aby vybral více daní, ale jakou máme kontrolu nad hospodařením s penězi co odevzdáme státu ?

Řekneme si na rovinu že mizernou. Sice máme Zákon o svobodném přístupu k informacím, ale úředníci vědí jak nám to znepříjemnit. Obzvlášť komické je platit za informaci co dělají s našimi penězi. Nemáme dost času, peněz a chuti se o takové informace soudit. Navíc když se zjistí jako v případě platu hradního kancléře, ze i soudní rozhodnutí je k ničemu ...

A přitom řešení je tak jednoduché !

Stačí aby státní správa začala používat transparentní bankovní účty a publikovat pokladní deník. A s nimi pak všichni co žijí z vybraných veřejných peněz, pro které naši předci měli krásný výraz berně. Čili nejen státní úřady a zastupitelstva všech stupňů, ale i ČT, ČRo, zdravotní pojišťovny, různé rozpočtové organizace přisáté na státní rozpočet, firmy žijící z biopaliv nebo solárního byznysu a všichni příjemci dotací.

Jde o rychlé a levné řešení, transparentní účty nabízí dnes každá banka.

A to byl mazec až bychom zjistili kam mizí naše peníze !

To by byl rychlý návrat k naším slavným tradicím jako pranýř, machání v koši ve Vltavě nebo defenestrace !

Co myslíte, půjdou do toho ?

K dnešnímu blogu mě inspiroval FB status Romana Kříže, s více než výmluvným závěrem:

Když veřejná kontrola, pak na obou stranách...
Jsem přesvědčen, že do roka by vládu, prezidenta i Parlament lidi vynesli na vidlích, naházeli do Vltavy a zatížili kameny, aby už nikdy nevyplavali.

Krátký doplněk 22:55 - Piráti ukazují že to jde !

Autor: Václav Kareš | karma: 34.50 | přečteno: 1330 ×
Poslední články autora