Václav Kareš

Taková byla tenkrát doba ... nebyl jsem v tom sám

2. 02. 2014 14:40:00
Tento týden nám přinesl kromě nové vlády i nového hejtmana Plzeňského kraje. Chtěl bych polemizovat z pozice své osobní zkušenosti s tímto soudruhem s jeho názorem "... nebyl jsem sám, taková byla doba".

Na úvod krátkou rekapitulaci. Během minulého týdne jsme se dozvěděli co všechno soudruh Šlajs nebyl, ale nijak se nám neobtěžoval vysvětlit co vlastně byl. Ve svém životopise uvádí, že byl důstojníkem ČSLA 20 let a v poslední době připustil, že byl předsedou útvarové organizace KSČ u tankového praporu. Informace, že byl náčelníkem politického oddělení plzeňské divize se nedá ověřit ani vyvrátit (ale 2 ze 3 informací na webu free.cz jsou ověřeny jako pravdivé ... ) a soudruh Šlajs to popřel, ale pokusil o totéž v interview ohledně svého titulu RSDr. (pro mladší ročníky - Rozhodnutím Strany Doktor). Studium na VŠ politické ÚV KSČ nebylo běžně dostupné pro obyčejné komunisty, obvykle zde studovaly zasloužilé kádry za odměnu a při zaměstnání. Pokud soudruh skončil ve funkci předsedy organizace KSČ v roce 1985, jaká byla jeho funkce v armádě do roku 1990 ?
Zatloukat co se dá a přiznat jen to co se proflákne je přece běžná zločinecká praktika ...

Co mohu říci o soudruhovi Šlajsovi osobně ? V době mé základní vojenské služby v letech 1983-1984 byl předsedou útvarové organizace KSČ 11. tankového pluku plzeňské divize (VÚ 9672), což je poněkud rozdíl oproti jím uváděnému praporu. Pro laika možná detail, ale voják z povolání by si po 20 letech služby neměl plést prapor a pluk, který má 3 prapory a řadu podpůrných jednotek.
Že by snaha marginalizovat ?

Jaká to byla jednotka ? Jednalo se o prvosledový pluk, který se měl podle chorobomyslné doktríny Varšavské smlouvy účastnit aktivní obrany na čáře Dunaj-Rýn. Co na tom že byl ještě v roce 1984 vybaven "moderními" tanky T-54M, u jednotky se vyskytovaly i OT-810 (což je modernizovaná verze německého "haklu") a většina tanků by sotva dojela k státní hranici.
Oč bídnější byla technika o to byl horší dril, obzvlášť v kontextu dobových událostí. V roce 1983 zahájil Ronald Reagana strategii "uzbrojit" východní blok. Byly rozmístěny rakety středního doletu a střely s plochou dráhou letu, což u soudruhů vyvolalo těžkou hysterii.
A tak nesplnění norem střelby znamenalo pracovní dobu 6-21, ve 21:30 nástup útvaru a kontrola plnění úkolů. V případě nesplnění pokračování do rána ... Odpírání spánku bylo oblíbenou kratochvílí lampasáků i v případě, pokud byl někdo z jednotky přichycen, že byl načerno na pivě. Daná jednotka pak musela vartovat celé noci, dokud nechytila nešťastníka z jiné jednotky. Věřte že po dvou probdělých nocích chytíte i svého nejlepšího kamaráda. Výjezd na doupovské cvičení začínal 4hodinovým nástupem v dešti a tzv. kontrolou úplnosti, což znamenalo vybalit všechny věci na zem a mít je mokré a zablácené hned na začátek 14denní pobytu mimo kasárna. To vše bylo doprovázeno řevem lampasáků a tak není divu, že jednomu nešťastníkovi u sousedního útvaru na Slovanech "hráblo", nabil samopal a nechal přítomné lampasáctvo plazit přes buzerplac v loužích sem a tam. Spousta vojáků se pokoušela o únik sebepoškozováním (nechat si "dobře" zlomit prsty bylo jako výhra v loterii) a nebo sebevraždami. Jak zoufalý musel být voják, který rozbil láhev od limonády a spolykal střepy ?

Toto je tedy svět, kde soudruh Šlajs "dohlížel, aby komunisti šli příkladem" a kde všichni lampasáci byli komunisty. Rád bych se také vrátil k argumentu "nebyl jsem v tom sám". I v tak chorém prostředí jako byl VÚ 9672 byli vojáci z povolání, kteří se dokázali chovat lidsky a slušně. Rád vzpomínám na svého velitele roty Karla Pauluse a také na tehdejšího náčelníka štábu Josefa Táborského. Je zajímavá shoda okolností, že pan Táborský je senátor za ČSSD a 1. náměstek hejtmana Královeradeckého kraje. Můj dotaz na svého někdejšího kolegu Šlajse na FB raději nechal bez odpovědi ... čímž si zachoval můj respekt.

Proč si je soudruh Šlajs myslí, že si to nikdo v Plzni nepamatuje ? Možná i proto, že vojáci základní služby přicházeli z Popradu a absolventi z bratislavské strojárny ... a tak Čechů bylo u jednotky minimum.

Co říci závěrem ? Pozoruhodně se soudruh RSDr. Šlajs vyjádřil o studiu na Vysoké škole politické ÚV KSČ - "Studium přece slouží k tomu, aby se člověk něco dozvěděl".

Jak se zdá Plzeňský kraj má hejtmana za ČSSD, který jako jeden z mála disidentů vystudoval tuto školu.

Nebo snad ne ?

Autor: Václav Kareš | karma: 34.76 | přečteno: 2041 ×
Poslední články autora