Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak mě potkal Linux

Jestli Vám při slově Linux naskočí kopřivka, pak neklikejte na tenhle článek. Nejsem žádny evangelista Linuxu, jen se chci podělit o zkušenosti jako uživatel, který tak dlouho zkoušel, jestli voda u tučňáků není moc studená a pak jsem se nadechl a skočil :-).

V poslední době řada kolegů blogerů popsala dost dobře útroby a postupy instalace různých Linuxů, speciální dík patří http://kijas.blog.idnes.cz/. Já nechci řešit jak na Linux, ale proč. Je třeba rozptýlit pevně zakořeněný omyl, že Linux je jen pro ajťáky.

Tux okolo mě kroužil už dlouho a hledal slabé místo. Nakonec mě dostal pres mé oblíbené Rádio Beat. Během pravidelné ranní dávky bigbitu v autě jsem se dozvěděl, že Linux si můžu vyzkoušet přes Live CD. Na Linux.cz jsem našel tabulku ekvivalentních aplikací a zjistil jsem, že mám před sebou multimediální systém. V té době mé pokusy připojit v Windows novou videokameru skončily potřetí BSOD (Billova modrá obrazovce smrti :-) s následnou reinstalací a bylo vymalováno.

S odstupem času bych rád shrnul pár (pro mě) klíčových bodů.

Pokud jako běžný domácí uživatel umíte nainstalovat a oprašovat Windows, pak budete v pohodě i s Linuxem. Předpokladem dalšího pokroku je třeba mít rád lidi a povídat si s nimi na diskusních fórech. Pak totiž máte možnost používat sdílenou paměť a  zkušenost podobně jako mravenci ;-). Angličtina je výhodou, ale vystačíte si v klidu i s českou komunitou. Pak už jen zbývá vybrat si distribuci, čili který typ Linuxu se Vám líbí. Je to jako s opačným pohlavím, co člověk to názor. Pokud si nejste jisti, nic nezkazíte když si vyberete Ubuntu jako já. Poslední verse je Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Support) a grafické rozhraní je fakt dost dobrý :-).

Jak to potom probíhá ? S LiveCD si spustíte systém rovnou z cédéčka a můžete si "to" začít osahávat. Je to lepší než rande na inzerát, můžete si téměř vše vyzkoušet bez závazků. Až si dost vyhrajete, pak zbývá jen najít kus disku, kam se odhodláte Linux nainstalovat. Pokud si chcete nechat otevřená zadní vrátka do Windows, je třeba mít je nainstalované jako první. Linux na disku je pozná a udělá boot menu, což od Windows nečekejte. Při vlastní instalaci  je třeba sebrat všechnu pokoru a volit doporučené (a prošlapané) cesty. Pýcha bývalého administrátora mainframu mě zavedla do slepé uličky už při konfiguraci disků.  Jakmile máte základní systém nainstalovaný, s překvapením zjistíte, že Vám funguje spousta věcí "sama" a netrávíte hodiny instalací ovládačů všeho možného. No teď máte systém se základním balíkem programů a můžete začít se seznamováním. Otevřel se Vám svět aplikací licencovaných podle GNU GPL licencí, ale než se pustíte do masivního zkoušení, doporučuji navštívit diskusní fóra a pročíst si nejen "How To", ale hlavně zkušenosti s danou aplikací. Jako prověřený zdroj programů je tu repository Synapsis, ale řada programů je dostupná na webu. Na antivir zapomeňte, pro Linux s jeho  systémem řízení přístupových práv ještě nikdo žádný virus nenapsal. Co se týče oprav a bezpečnostních update systému, objevují se automaticky a nikdy jsem neměl problémy po jejich aplikací.

Naše domácnost Linux na třech počítačích a přesto (nebo právě proto), že každý má jiné určení nám vyhovuje. Na úvod jsem se rozhodl Linux vystavit zkoušce nejtěžší a dát ho na počítač mé nejdražší polovičky. Je běžný domácí uživatel, čili web, email a skype, pak sem tam nějakou fotku a video. Zbaběle jsem nechal jsem na další partition Windows jako cestu zpátky. Je to více než rok a na Windows ještě nedošlo. Plánuju je tiše smazat a rozšířit disk. Můj služební notebook HP 8530p fungoval na první "šlápnutí" a v základní instalaci mám funkční i vychytávky jako softkeys. Ale největší šok jsem utrpěl s nadupaným hracím PC nejstaršího syna. Protože se už o počítač stará sám, čekal obvyklé martyrium s instalací a nekonečnými rebooty.  Že bude celá instalace rychlá jsem čekal, ale že mi bude rovnou fungovat televizní karta bez dalších instalací mě trošku překvapilo. Stačilo jen naladit a mohli jsme v Totemu sledovat televizi. Protože chtěl hlavně video a audio editory (hlavně poté co jsem mu ukázal jak Audacity vyčistí záznam z mobilního telefonu) je spokojený se škálou možností které se mu otevřely.

Takže závěr ? Linux je "easy to install and use" a podporuje jak běžné uživatele (neplést s Jiříkovým obyčejným člověkem:-), tak i multimediální aplikace. Spousta věcí se dá spouštět z příkazové řádky, ale když chcete grafické rozhranní, vdycky ho pro danou aplikaci najdete. Můžete najít skripty, které Vám umožní uložit do počítače libovolný program z Youtube, ale i z archívu Novy (mám celýho Ozáka:-) i ČT, editovat i konvertovat videa i audia. Máte k dispozici řadu emulátorů jako Atari, Spektrum a také několik emulátorů MS Windows. Tato možnost se hodí hlavně u her, kdy aplikace "Play On Linux" Vám nastaví odladěné prostředí pro tu Vaši oblíbenou.

Co nefunguje uplně nejlíp ? Ještě není 100% podpora všech hardwarových komponent a také ne všechny Windowsí hry fungují. Přehrávání www.fotbalzive.cz vyžaduje trošku "harakiri" přístup a www.hokejzive.cz nejde vůbec, protože používá MS SilverLight. Určitě se najde i řada dalších mezer, ale ve velké většině případů se můžete spojit a autorem a aspoň víte na čem jste.

Zkusíte to jako já?

 

Autor: Václav Kareš | neděle 6.6.2010 18:42 | karma článku: 18,11 | přečteno: 2448x
  • Další články autora

Václav Kareš

Dovolí mi publikovat fotku vlastního domu ?

Absurdní ? Ani ne, jen další šmejd z dílny "Made in EU" a to i za přispění českého europoslance Pavla Svobody z KDU-ČSL.

24.6.2015 v 8:00 | Karma: 40,89 | Přečteno: 4393x | Diskuse| Politika

Václav Kareš

Zatčení Víta Jedličky v Chorvatsku ... nebo kde vlastně ?

Dnes řada médií uveřejnila informaci o zadržení Víta Jedličky v Chorvatsku ... a jako obvykle se většina českých novinářů neobtěžovala použít mozek (pokud snad netuší oč jde - to je ten orgán mezi ušima).

10.5.2015 v 15:53 | Karma: 25,53 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politika

Václav Kareš

Na všetko nám treba specialistov !

Major Terazky to říkal ... jo a taky to včera potvrdili naši milí žurnalisti na iDnes ! Alespoň co se nově založené republiky Liberland týče.

4.5.2015 v 22:30 | Karma: 21,23 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Václav Kareš

Poklidná neděle 15. března 2015 ... a před 76 lety ?

Zkuste najít článek na téma okupace a najdete články o Krymu a odkaz na výzvu Pomozte Ukrajině .... Jak vidno Orwellovské Ministerstvo Pravdy funguje podle plánu.

16.3.2015 v 0:12 | Karma: 22,58 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Václav Kareš

Kontrola tržeb ? A co začít z druhé strany ?

Stát se chystá postupně zavést plnou evidenci tržeb, aby vybral více daní, ale jakou máme kontrolu nad hospodařením s penězi co odevzdáme státu ?

14.3.2015 v 21:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována, na eurokomisaře, nechtěla Nerudová říci, zda jí „Nepost zajímá

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:47

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1609x
This work is licensed under
a Creative Commons Attribution 2.5 Generic License.